?>
De kracht van therapeutische massage

Er zijn wereldwijd veel massagevormen, van het Hawaiiaanse Lomi Lomi tot de Thai massage en van het Indonesische Pidjit tot de stevige massages in de Hamman (Turks badhuis). Nederland komt er op dit gebied bekaaid van af. Wij hebben simpelweg geen massage cultuur; terwijl  wij het met onze weersomstandigheden en jachtige levensstijl zo goed kunnen gebruiken. In veel landen wordt de massage, naast zijn helende kwaliteiten gewaardeerd om zijn  preventieve werking tegen allerlei kwalen. Bedrijfsmassage is daar een goed voorbeeld van. Veel mensen zitten onnatuurlijk lang achter een beeldscherm; een korte massage op de werkvloer, zo eenmaal per twee weken, kan al veel ellende voorkomen.

 

Er moet wel een verschil worden gemaakt tussen algemene massages die je tegenkomt in bijvoorbeeld een wellness resort, en therapeutische massages. De eerste is vooral gericht op ontspanning, niets mis mee natuurlijk en heel waardevol. Maar therapeutische massage gaat toch iets dieper, letterlijk vaak. De therapeutische massage heeft tot doel (serieuze) klachten te verhelpen of te verlichten.

Daar is natuurlijk wel een behoorlijke (medische) kennis en vaardigheid voor nodig  De kracht van de massages zoals ik die geef zit hem vooral in de combinatie van technieken uit met name het Chinese Tuina, het Japanse Shiatsu, de Dorn-methode, en de klassieke (sport) massage waarin de behandeling van zogenaamde Triggerpoints (lokale spierverhardingen) en technieken uit de deep tissue massage, een belangrijke rol spelen. De massages worden, al naar gelang het type massage,  ondergaan op een ‘futon’ (traditionele Japanse mat) een massagebank of zogenaamde massagestoel.

Na ruim twintig jaar ervaring lukt het steeds beter de massages op de individuele behoefte af te stemmen. Massage is vooral een ervaringskunde waarbij het zogenaamde fingerspitzengefühl zo optimaal mogelijk moet worden ontwikkeld, letterlijk in dit geval. Sommige hebben een stevige aanpak nodig, andere een wat zachtere. Bij de een zal het accent meer op de Oosterse benadering liggen, bij een ander meer op de Westerse: maar ook een combinatie van beiden kan dus veel goed doen.

Het is overigens een misverstand dat massage alleen iets is voor spierpijn; er zijn talloze klachten die, zeker vanuit Oosters perspectief, goed met massage behandeld kunnen worden. Soms worden er naast de massages bewegingsadviezen en/of bepaalde oefeningen (mee) gegeven. Ik put hierbij onder andere uit een jarenlange ervaring met (met name Oosterse) bewegingsvormen