?>
Moxa

Moxa komt van het Japanse Mogusa dat staat voor bijvoet. Het is een kruid dat als het aangestoken is, een hoge verbrandingsgraad heeft en zeer heet kan worden. Het geeft een weldadige, infrarode straling. Moxeren is een eeuwenoude Oosterse therapie. In mijn praktijk maak ik vooral gebruik van de zogenaamde moxa-stick. Het kruid is hier strak opgerold in een specifiek omhulsel en heeft het uiterlijk van een sigaar. Met het smeulende uiteinde ervan worden bepaalde gebieden en/of specifieke (acupunctuurpunten) verwarmd. De warmte van moxa is onder andere effectief bij chronische pijnen, gebrek aan energie, slapeloosheid en sexuele problemen. Ook spierpijn, vooral veroorzaakt door kou, reageert goed op moxa.

Cupping 

Cupping betekent zoiets als ‘kopjes zetten’. Kopjes van glas, plastic (en soms zelfs van bamboe), worden op de huid geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen. Dit kan (afhankelijk van het soort kopje) door een speciaal pompje of door de lucht in de kopjes te verwarmen. De kopjes zuigen zich vast aan de huid; hoe sterk is afhankelijk van de het gecreëerde vacuüm (light, medium of strong). Cupping wordt vooral gebruikt bij het opheffen van stagnatie. Cupping brengt bloed en energie in beweging en is vooral goed als er sprake is van klachten veroorzaakt door wind en koude; spierpijnen, bepaalde buikklachten, rugpijn, longproblemen etc. Vaak laat de cupping behandeling rood tot paarsachtige verkleuringen achter; deze trekken vanzelf weer weg.

Kinesio Taping

Kinesio-tape is een rekbare tape (in diverse kleuren) die op veel verschillende manieren op de huid kan worden aangebracht. Al naar gelang de applicatie kan zij de huid, fascie (bindweefsel), circulatie/lymfe, spieren en gewrichten op een positieve manier beïnvloeden. Korte termijneffecten zijn bijvoorbeeld een verbetering van de circulatie, vermindering van pijn en meer beweeglijkheid. Op de lange termijn is kinesio taping ook herstelbevorderend omdat men op een gezonde manier kan blijven bewegen zonder bepaalde structuren te beschadigen.

Emmet Techniek 

Bij de Emmett Techniek wordt een combinatie van directe druk en zachte draaibewegingen gebruikt om specifieke spiergroepen te ontspannen en het lichaam weer in balans te brengen. De resultaten zijn vaak spectaculair en kunnen direct optreden, veel cliënten ervaren al tijdens de behandeling pijnvermindering en een toegenomen soepelheid.

Bewegingsadvies

Soms worden er oefeningen meegegeven. Onder andere voor de zelfbehandeling van triggerpoints (lokale spierverhardingen). Strekoefeningen om de motorieke tekortkomingen weg te nemen of te verminderen, En oefeningen om de energie en de lenigheid  te bevorderen en te onderhouden. Oefeningen zijn in veel gevallen belangrijk als ondersteuning van de behandeling.